profit and loss questions and answers pdf

Are you looking for profit and loss questions and answers pdf? Here is the best mcq collection profit and loss tutorial for bank exams. From this page you will know about profit and loss problems shortcuts techniques. By using this profit and loss formulas you will able to solve profit and loss tricks within a short time. This question collection is for profit and loss questions and answers pdf. If you are looking for math mcq question for bcs, Govt banks you are in right place. We collection these question digest from different popular indian website.




profit and loss questions and answers

1.A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price and the printed price of the book is:
A.45:56
B.45:51
C.47:56
D.47:51

Answer: Option A

2.By selling a bicycle for BDT. 2,850, a shopkeeper gains 14%. If the profit is reduced to 8%, then the selling price will be:
A.

BDT. 2,600
B.

BDT. 2,700
C.

BDT. 2,800
D.

BDT. 3000

Answer: Option B

3.A sells an article to B at a profit of 10% B sells the article back to A at a loss of 10%. In this transaction:
A.

A neither losses nor gains
B.

A makes a profit of 11%
C.

A makes a profit of 20%
D.

B loses 20%

Answer: Option B

4.A peBDTon sold a hoBDTe at a gain of 15%. Had he bought it for 25% less and sold it for BDT. 600 less, he would have made a profit of 32%. The cost price of the hoBDTe was:
A.

BDT. 3,750
B.

BDT. 3,250
C.

BDT. 2,750
D.

BDT. 2,250

Answer: Option A

5.If a man were to sell his chair for BDT. 720, he would lose 25%. To gain 25% he should sell it for:
A.

BDT. 1,200
B.

BDT. 1,000
C.

BDT. 960
D.

BDT. 900

Answer: Option A

6.A man sold two chaiBDT at BDT. 1,200 each. On one he gained 20% and on the other he lost 20%. His gain or loss in the whole transaction is:
A.

1% loss
B.

2% loss
C.

4% loss
D.

15 gain

Answer: Option C

7.A shopkeeper marks his goods 30% above his cost price but allows a discount of 10% at the time of sale. His gain is:
A.

21%
B.

20%
C.

18%
D.

17%

Answer: Option D

8.If the profit per cent got on selling an article is numerically equal to its cost price in rupees and the selling price is BDT. 39, then cost price (in BDT.) will be:
A.

20
B.

22
C.

28
D.

30

Answer: Option D

9.A man buys a field of agricultural land for BDT. 3,60,000. He sells one-third at a loss of 20% and two-fifths at a gain of 25%. At what price must he sell the remaining field so as to make an overall profit of 10%?
A.

BDT.1,00,000
B.

BDT. 1,15,000
C.

BDT. 1,20,000
D.

BDT. 1,25,000

Answer: Option C

10.An article is listed at BDT. 920. A customer pays BDT. 742.90 for it after getting two successive discounts. If the rate of fiBDTt discount is 15%, the rate of 2nd discount is:
A.

3%
B.

5%
C.

8%
D.

12%

Answer: Option B

11.A tradesman marks his goods at 25% above the cost price and allows purchaseBDT a discount of 25/2%, his profit is:
A.

8%
B.

8.5%
C.

8.625%
D.

9.375%

Answer: Option D

12.A bicycle marked at BDT. 2,000, is sold with two successive discount of 20% and 10%.An additional discount of 5% is offered for cash payment. The selling price of the bicycle at cash payment is:
A.

BDT. 1,368
B.

BDT. 1,468
C.

BDT. 1,568
D.

BDT. 1,668

Answer: Option A

13.The marked price of a shirt and trouseBDT are in the ratio 1:2. The shopkeeper gives 40% discount on the shirt. If the total discount in the set of the shirt and trouseBDT is 30%, the discount offered on the trouseBDT is:
A.

15%
B.

20%
C.

25%
D.

30%

Answer: Option C

14.A dealer buys an article marked at BDT. 25,000 with 20% and 5% off. He spends BDT. 1,000 for its repaiBDT and sells it for BDT. 25,000. What is his gain or loss per cent?
A.

loss of 25%
B.

gain of 25%
C.

gain 10%
D.

loss of 10%

Answer: Option B

15.A trader sells his goods at a discount 20%. He still makes a profit of 25%. If he sells the goods at the marked price only, his profit will be:
A.

56.25%
B.

25.56%
C.

50.25%
D.

54.25%

Answer: Option A

download math pdf

16.The marked price of a radio is 20% more than its cost price. If a discount of 10% is given on the marked price, the gain per cent is:
A.

15
B.

12
C.

10
D.

8

Answer: Option D

17.A shopkeeper sells sugar in such a way that the selling price of 950g of sugar is the same s the cost price of 1 kg of sugar. What is his gain percent?
A.

5(5/19)
B.

5(1/5)
C.

5
D.

4(1/19)

Answer: Option A

18.After allowing a discount of 11.11%, a trader still makes a gain of 14.28%. At how many percent above the cost price does he mark on his goods?
A.

28.56%
B.

35%
C.

22.22%
D.

None of these

Answer: Option A

19.A dealer buys dry fruits at BDT. 100, BDT. 80, and BDT. 60 per kilogram. He mixes them in the ratio 3:4:5 by weight and sells at a profit of 50%. At what price per kilogram does he sell the dry fruits?
A.

BDT. 80
B.

BDT. 100
C.

BDT. 95
D.

None of these

Answer: Option D

20.The cost price of an article is 80% of its marked price for sale. How much per cent does the tradesman gain after allowing a discount of 12%?
A.

20
B.

12
C.

10
D.

8

Answer: Option C
21.A merchant has announced 25% rebate on prices of ready-made garments at the time of sale. If a purchaser needs to have a rebate of BDT. 400, then how many shirts, each costing BDT. 320, should he purchase?
A.

10
B.

7
C.

6
D.

5

Answer: Option D

22.A reduction of 10% in the price of tea enables a dealer to purchase 25 kg more tea for BDT. 22500. What is the reduced price per kg of tea?
A.

BDT. 70
B.

BDT. 80
C.

BDT. 90
D.

BDT. 100

Answer: Option C

23.A sells an article to B at gain of 25% B sells it to C at a gain of 20% and C sells it to D at a gain 10%. If D pays BDT. 330 for it, how much did it cost to A?
A.

BDT. 200
B.

BDT. 250
C.

BDT. 275
D.

BDT. 290

Answer: Option A

24.I sold two watches for BDT. 300 each, one at loss of 20% and other at the profit of 20%. What is the percentage of loss (-) or profit (+) that resulted from the transaction?
A.

(+)4
B.

(-)1
C.

(+)1
D.

(-)4

Answer: Option D

25.A shopkeeper wishes to give 5% commission on the marked price of an article but also wants to earn a profit of 10%. If his cost price is BDT. 95, then marked price is:
A.

BDT. 100
B.

BDT.110
C.

BDT. 120
D.

BDT. 130

Answer: Option B
26.Two successive discount of 10% and 20% are equivalent to a single discount of:
A.

30%
B.

28%
C.

26%
D.

25%

Answer: Option B

27.A dealer allows his customer a discount of 25% and still gains 25%. If cost price of a radio is BDT. 1,440, its marked price is:
A.

BDT. 2500
B.

BDT. 2440
C.

BDT. 2400
D.

BDT. 2020

Answer: Option C

28.The selling price of an article after giving two successive discounts of 10% and 5% on the marked price is BDT. 171. What is the marked price?
A.

BDT. 200
B.

BDT. 220
C.

BDT. 240
D.

BDT. 250

Answer: Option A

29.A man purchased some fruits for BDT. 1000. He sold fruits worth 400 at 10% profit. At what profit per cent, must he sell the rest in order to gain 20% on the whole?
A.

26(2/3)%
B.

25%
C.

30%
D.

33(1/3)%

Answer: Option A

30.A dealer offeBDT a cash discount of 20% and still makes a profit of 20%, when he further allows 16 articles to a dozen to a particularly sticky bargainer. How much percent above the cost price were his wares listed?
A.

100%
B.

80%
C.

75%
D.

66(2/3)%

Answer: Option A
31.A man buys a chair and table for BDT. 6000. He sells the chair at a loss of 10% and the table at gain of 10%. He still gains BDT. 100 on the whole. Cost price of chair is:
A.

BDT. 2500
B.

BDT. 2850
C.

BDT. 3050
D.

BDT. 3500

Answer: Option A

32.By selling a bicycle for BDT. 2,850, a shopkeeper gains 14%. If the profit is reduced to 8%, then the selling price will be:
A.

BDT. 2600
B.

BDT.2700
C.

BDT. 2800
D.

BDT. 3000

Answer: Option B

33.By selling an article, a man makes a profit of 25% of its selling price. His profit percent is:
A.

20%
B.

25%
C.

16(2/3)
D.

33(1/3)%

Answer: Option D

34.Two successive price increase of 10% and 10% of an article are equivalent to a single price increase of:
A.

26(2/3)
B.

25%
C.

21%
D.

33(1/3)

Answer: Option C
35.A dishonest dealer marks up the price of his goods by 20% and gives a discount of 10% to the customer. He also uses a 900 gram weight instead of a 1 kilogram weight. Find his percentage profit due to these maneuveBDT?
A.

8%
B.

12%
C.

20%
D.

16%
E.

Answer: Option C
36.A retailer increase the selling price by 25% due to which his profit percentage increase from 20% to 25%. What is the percentage increase in cost price ?
A.

20%
B.

30%
C.

25%
D.

50%
37.A watch costing BDT. 120 was sold at a loss of 15%. At what price was it sold?
A.

BDT. 112
B.

BDT.102
C.

BDT. 135
D.

BDT. 110

38.A shopkeeper calculate percentage profit on the buying price and another on the selling price. What will be their difference in profits if both claim a profit of 20% on goods sold for BDT. 3000?
A.

BDT. 200
B.

BDT. 100
C.

BDT. 150
D.

BDT. 400
E.

None of these

Answer: Option A

39.A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price and the printed price of the book is:
A.

45:56
B.

45:51
C.

47:56
D.

47:51

Answer: Option A

40.By selling a bicycle for BDT. 2,850, a shopkeeper gains 14%. If the profit is reduced to 8%, then the selling price will be:
A.

BDT. 2,600
B.

BDT. 2,700
C.

BDT. 2,800
D.

BDT. 3000

Answer: Option B

Related: Download percentage questions answer pdf

41.A sells an article to B at a profit of 10% B sells the article back to A at a loss of 10%. In this transaction:
A.

A neither losses nor gains
B.

A makes a profit of 11%
C.

A makes a profit of 20%
D.

B loses 20%

Answer: Option B

42.A peBDTon sold a hoBDTe at a gain of 15%. Had he bought it for 25% less and sold it for BDT. 600 less, he would have made a profit of 32%. The cost price of the hoBDTe was:
A.

BDT. 3,750
B.

BDT. 3,250
C.

BDT. 2,750
D.

BDT. 2,250

Answer: Option A

43.If a man were to sell his chair for BDT. 720, he would lose 25%. To gain 25% he should sell it for:
A.

BDT. 1,200
B.

BDT. 1,000
C.

BDT. 960
D.

BDT. 900

Answer: Option A

44.A man sold two chaiBDT at BDT. 1,200 each. On one he gained 20% and on the other he lost 20%. His gain or loss in the whole transaction is:
A.

1% loss
B.

2% loss
C.

4% loss
D.

15 gain

Answer: Option C

45.A shopkeeper marks his goods 30% above his cost price but allows a discount of 10% at the time of sale. His gain is:
A.

21%
B.

20%
C.

18%
D.

17%

Answer: Option D

46.If the profit per cent got on selling an article is numerically equal to its cost price in rupees and the selling price is BDT. 39, then cost price (in BDT.) will be:
A.

20
B.

22
C.

28
D.

30

Answer: Option D

47.A man buys a field of agricultural land for BDT. 3,60,000. He sells one-third at a loss of 20% and two-fifths at a gain of 25%. At what price must he sell the remaining field so as to make an overall profit of 10%?
A.

BDT.1,00,000
B.

BDT. 1,15,000
C.

BDT. 1,20,000
D.

BDT. 1,25,000

Answer: Option C

48.An article is listed at BDT. 920. A customer pays BDT. 742.90 for it after getting two successive discounts. If the rate of fiBDTt discount is 15%, the rate of 2nd discount is:
A.

3%
B.

5%
C.

8%
D.

12%

Answer: Option B

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*