Bangladesh Bank Written Math solution pdf

Download Bangladesh Bank Written Math solution pdf from our website. Bank math solution is very important for those who are going to sit for the upcoming written math for bank job. Nowadays, math solution for bank job in Bangladesh is a hot cake in the internet. From here you will get bank job math solution pdf for all Bangladesh Bank Written Math solution pdf from 2001-2017. I think this math solution will help both fresh graduate and experienced.

Bangladesh Bank Written Math solution pdf

01. A trade where selling an item was asking for such a price that would enable him to offer a  10% discount and still make a profit of 0%. If the cost of the product was tk 50, what was his
asking price? [Bangladesh Bank Officer 001]
::
Solution:
If the cost price was 50tk
Then 0% proft selling price is
={50 +(50* 0/100)}
= 60 tk
And 10% discount
If the selling price is 90 then asking price is 100
If the selling price is 1 then asking price is 100/90
If the selling price is 60 then asking price is {(100*60)/90} = 66.67 Tk
Answer:66.67 tk
02 . Mr. X pays 10% tax on all income over 60000tk but he does not pay any tax on interest on postal saving certificate 000 he paid 7500 as tax & he earned 1 000 as interest on postal savings account.What is his net and total income in 000?
[Bangladesh Bank Officer 001]
:::
Solution:
Given that,
Mr. X gives 10% taxes on his income,
So,
If tax is 10tk then income is 100tk
If tax is 7500tk the income is (100*7500)/10 = 75000tk
So,
His total income in 000
=(75000 + 60000 + 1 000)
= 147000 Tk
And,his net income in 000 is
=Total IncomeeTax
=(147000 – 7500)
= 139500 Tk
Answer: 147000 tk & 139500 tk
03:In an organizaton, 30% of the employees live over 10 miles from the work. 60% of employees who live who live over 10 miles from work,use company transport. If 40% of employees of the company use company transport, what percentage of the employees live 10 miles or less from work and use company transport?

[Bangladesh Bank Ofcer e 001]
[Estarn Bank MTOe 007]

Solution:
Math Fact:
[Note: আপনাকক মমাট কমরর কত অংশ ১০ মাইল বা এর কম দূরকত বসবাস ককর তা জানকত মচকয়কছ।
৭০ জন কমরর মকধধ নয় বরং X/ ১০০ জন কমরর মকধধ।]
Let,
Total employee be=x
Live 10 miles over employee be
=x of 30%
=3x/10
Live 10 miles or less employee
=(xe3x/10)
=7x/10
Employees Live ove 10 miles and using company transport
=3x/10 of 60%
=9x/50
Total number of employees using company transport
=x of 40%
= x/5
Employees using transport and live 10 miles or less from work
=( x/5 e 9x/50)
=11x/50
Among x employees using transport and live 10 miles or less from work=11x/50 employees
So,
100 employees using transport and live 10 miles or less from work
=[(11x * 100)/50*x]
= %
Answer: %
Alternative:
Let,
.
.
The total number of employees be=100
Employees live10 miles or less from work=100e30=70
Employees live over 10 miles and using transport=60% of 30=18
Total number of employees using transport=40% of100=40

Employees using transport and live 10 miles or less from work
=40e18=
Answer: %
04.A candidate answered all queston in a test & received 63.5 marks.If the total marks were derived by adding 3.5 marks each correct answer and deducting 1 mark for each incorrect answer, how many questions did the student answer correctly? [Bangladesh Bank Officer 001]
::
Solution:
Let,
No of correct answer be x,
so incorrect answer =( e x)
According to the question,
3.5x e 1*( e x) = 63.5
Or, 3.5x – + x = 63.5
Or, 4.5x = 63.5 + = 85.5
Or, x = 85.5/4.5 = 19
So, correct answer was 19
Answer:19

05.Mr.Rich sold two properties, 1 & for tk 50,000 each. He sold property 1 for 0% more then what he paid for it & sold for 0% less than what he paid for it. What was his total gain or loss, if any, on the sale of two properties? [Bangladesh Bank Officer 001]
::
Solution:
In case of 1:
At 0% proft
If selling price is 1 0tk then buying price 100tk
If selling price is 50,000 tk then cost price
={(50000*100)/1 0}
= 500000/1
= 1 5000/3 Tk
In case of :
At 0% loss
If selling price is 80tk then buying price 100tk
If selling price is 50000tk then cost price
={(50000*100)/80}
= 6 ,500 tk
Now, total sell price
=50000*
=1,00,000 tk
Total cost price
= 1 5000/3 + 6 500
= 31 500/3
= 104166.67 tk

So, loss={104166.67e( *50,000)}
= 104166.67 – 1,00,000 = 4166.67 tk
Answer:4166.67 tk
06. Mr. X has an invest able amount of tk 100,000, he will invest the amount for two years. He has two options. He can invest at simple interest rate of 1 % per annul; alternately he can invest at a compound interest rate of 10% (compounded semiannually), Calculate the earnings at two option and advice him Mr X accordingly.
[Bangladesh Bank Ofcere 001]
::
::
Solution:
At 1 % simple interest,
Mr. X can get
={(1 *100000* )/100}
= 4000 tk
At 10% compound amount
={100000(1+10/100* )^ * }
=1 1550.6tk
So, compound interest
= 1 1550.6–100000
= 1550.6tk
So, simple interest is beter opton for Mr. X Ans.
মনাট:
Compound interest এর সূএ
১.Formula, CA = [ (1+r/100m)^mn]
m= বছকর যতবার সুদ
n=বছর
২. সরল সুকদর সূএ
I = prt/100
07.A total of 50 employees work in a bank branch. of these have taken the accounting course, 15 have taken finance, 14 marketing, 9 of them taken exactly of the courses, 1 of them has taken all.How many of the 50 employees have taken none of the course?
Solution:
Here,
One of the employees has taken all of the courses
Nine of the employees have taken exactly of the courses
Number of employee have taken only Accountng ={ –(9 + 1)}=1
Numbers of employee have taken only Finance ={15–(9 + 1)}= 5
Numbers of employee have taken only Marketng =14–1=13
Numbers of total employee have taken at least one course
=(1 +5+13+9+1)= 40

So,
Employees who have not taken any course =50–40 =10 Answer:10
Alternative solution:
Let,
X employees have taken none of the course
We know,
Total=All singleeAll doublee *triple+none
Or, 50= +15+14e9e *1+x
Or, x=10
Hence, 10 employees have taken none of the course
Answer:10
08. Mr. X, a sales person earns 5% commission on all sales between Tk. 0,000 and 40,000 and 8% on all sales exceeding Tk. 40,000 in a month. He does not earn any commission if sales in a month amount to less than Tk. 0000. His monthly salary is Tk.60,000; he has to pay tax 0% tax on his basic salary, but no tax on commission, in April, 001,the total net income (salary + commission) of the sales person was Tk 65,000. How much were the sales in April?
Solution:
Given that,
Mr X has to pay 0% tax on his basic salary
Tax on salary monthly
=60000 × 0%=1 000 Tk
Net salary =(60000 –1 000)
= 48000 tk
So,commission found in April 001
=(65000–48000)
=17000 tk
Suppose,
He sales in April be = x tk
According to the queston,
40000×5%+(x e 40000)×8%= 17000
Or, 000+0.08x–3 00=17000
Or,0.08x–1 00 =17000
Or, 0.08x = 18 00
Or, x = 7500
So, the sales in April=Tk. 7500
Answer: , 7,500 tk
Alternative:
Given that,
Mr X has to pay 0% tax on his basic salary

Tax on salary monthly
=60000 × 0%=1 000 Tk
Net salary =(60000 –1 000)
= 48000 tk
So,commission found in April 001
=(65000–48000)
=17000 tk
Suppose,
He sales in April be = x tk
# As_per_as_queston_conditon_he _ earns 5% commission on all sales between Tk. 0,000 and
40,000
So, 5% of (40,000e 0,000)= 0,000 tk
According to the queston,
0000×5%+(x e 40000)×8%= 17000
Or, 1000+0.08x–3 00=17000
Or,0.08x– 00 =17000
Or, 0.08x = 19 00
Or, x = 40,000
So, the sales in April=Tk. 40,000
Answer: ,40,000 tk
Note:Logical Answer Should Be taken by Yourself

 

bd government jobs exam question papers with answers pdf 2018

09. A trader sells, on an average 18 pencils and 1 pens per day. The profit comes from pencil is 1/3rd of the profit made from selling a pen. If he makes profits of tk 900 in a month by selling pencils, how much profit does he make per month by selling pens? The trader sells 30ds in a
month.
Soluton:
Let,
roft from 1 pen = x tk
So, in a month he gets proft
= 1 *30*x
= 360x tk.
Again, proft from 1 pencil = x/3 tk
Then monthly proft
= 18*30*x/3 = 540x/3 = 180x tk.
According to the queston,
180x = 900
or, x = 5
So, proft from pen = 360*5 = 1800 tk
Answer:1800 TK
10.Mr. A purchased a house for tk 10,00,000 tk in 1995,he spent 1,00,000 tk for routine maintenance & upkeep of the house.In 1999,he sold the house for 5% of more then what he paid for it.He paid 5% of the proceeds as gain tax & he has to pay 50% of his net profit to the broker, what is his net income?
Soluton:
Here,
,urchasing cost +Routne maintenance & upkeep cost
= (10,00,000 + 1,00,000)
= 11,00,000 tk
roft gained 5% of total cost
=(1100000* 5)/100
= ,75,000 tk
5% gain tax={(5* 75000)/100}
=13750 tk
So,
Net proft afer deductng gain tax = ( 75000 – 13750) tk
= ,61, 50 tk
Net income afer deductng brokers commission
=( 61 50/ )
=1,30,6 5 tk
Answer:1,30,6 5 tk
11.A simple interest rate of a bank was reduced to 5% from 7%. As a consequences Mr. B’s income was reduced by tk 100 in 5 yrs. How much is Mr. B’s initial deposit in the bank?
Solution:
Here,
The rate of interest reduced in a year
=(7 e 5)
= %
In 5 yrs interest reduced= 100 tk
In 1 yr interest reduced= 100/5 = 4 0 tk
So,
% = 4 0
100% = (4 0*100)/ = 1,000
Answer: 1,000 tk
1 .One  of the products made by a company is defective. Fourteenth of the defectives were rejected and twentieths of the good products were rejected by mistake.If all the products
not rejected are sold ,What percent of the products sold by the company are defective?
[Bangladesh Bank ADe 001]
Soluton:
Suppose
Total product =100.
Total defectve products
=100/5

= 0
So,Non defectve products
=100– 0
= 80
Defectve product rejected
={ 0*(4/5)}
=16
Defectve but not rejected product =( 0–16)=4
Rejected by mistake good product =80*(1/ 0)=4
Total products sold
={100 –(16 + 4)}=80
Defectve in 80 products is 4
Defective in 100 products is (4×100)/80 = 5
Answer: 5%

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*